ElderLARP - O Mérech a lidech

Hlavní část, tedy samotná akce projektu ElderLARP, proběhla v době od 3.7. do 9.7.

Již dva dny před příjezdem účastníků jsme se my, organizátorský tým, spolu s několika dalšími ochotnými účastníky vypravili na místo konání, tedy na pronajatou louku u rybníka Dubovce, jen kousek za Častoticemi. Bylo potřeba vytvořit na louce stanové městečko, a především pak postavit několik herních lokací v jejím okolí. Tyto dny tedy proběhly ve znamení stavění stanů, chystání a třídění rekvizit a celkově především fyzické aktivity. Práci nám usnadnil fakt, že na louce několik dní před námi proběhla již jiná akce, podobného rázu, která zde již některé věci obstarala.


Stavba stanů

5.7., tedy ve středu, následoval příjezd většiny registrovaných účastníků, a to jak hráčů, tak i členů pomocného personálu, kterým se na LARPových akcích říká CP (cizí postava). Před hrou probíhalo ubytovávání hráčů a jejich registrace.
Večer následoval předherní briefing, uvedení do herního světa a uvítání účastníků. Mělo dojít ještě k poslednímu čtení pravidel a možnostem účastníků zeptat se organizátorů na nejasnosti. Celou oblast však postihla prudká a nečekaná bouře, která celou hru na několik hodin přerušila. Bouře bohužel poničila jeden z pronajatých stanů a kompletně vytopila hlavní stan organizátorů (elektronice se jako zázrakem nic nestalo, ani nedošlo k žádným úrazům účastníků). I přesto hra večer započala.


Ceyend Feivel, vrchní elfí geolog

 


Elfí mágové

 


Elfí šlechta

Následující den byl bohužel kvůli bouři z minulého dne v poněkud hektickém režimu, kdy docházelo k nejasnostem a omylům, včetně několika nedorozumění mezi účastníky, která však byly naštěstí rychle vyřešeny. Akce se tak i přes počáteční katastrofy postupně dostala do tempa a režimu, ve kterém byla původně zamýšlena.


Goblini útočící na tábor

  


Skupina goblinů před bitvou

 

V pátek 7.8. akce již probíhala podle plánu. Účastníci byli v dobré náladě a plně ponořeni do hry. Hráči v tento herní den již splnili většinu svých herních cílů.  V sobotu došlo k zakončení dějových linek frakcí zničením vládce nemrtvých elfy a rituálem vyvolání boha času, který slíbil podporu lidem. Následovalo zakončení celého příběhu hry velkou bitvou, ze které vyšli vítězně lidé, a epilogem vycházejícím z výsledku hry. Následovala tradiční děkovačka všem zúčastněným, jak hráčům, tak organizátorům a všem pomocníkům, proběhly poslední instrukce účastníkům, především co se týče úklidu herních prostor a následného odjezdu z louky příští den. Jako jedna z informací zaznělo, že od nás brzy dostanou e-mail s formulářem na zpětnou vazbu.
Po vyhlášení následovala volná zábava, při kterém se většina účastníků jala sdílet zážitky ze hry, jak vzájemně, tak i s námi, organizátory. Část hráčů se rozhodla sepsat nám „petici“ za další ročník akce a tak jsme již před formuláři se zpětnou vazbou měli výrazně pozitivní ohlas.

Poslední den akce se již nehrálo. Celá lokace akce se uklidila, vynesl se odpad a sundala většina stanů, která se buďto uskladnila pro další akce, nebo se odvezla a předala majiteli. Úklid se sice protáhl až do večerních hodin, nakonec i dodatečně do dalšího dne, avšak jinak vše proběhlo bez větších problémů.
Celá akce by se dala klasifikovat jako zkouška ducha pro nás organizátory a nabitých pár dní pro většinu účastníků. Ohlasy máme zatím primárně pozitivní, ale máme i nějakou konstruktivní kritiku, kterou hodláme implementovat ke zlepšení případného dalšího ročníku.