První pomoc pro studenty středních škol

Titulní obrázek - První pomoc pro studenty středních škol - společné foto

Ve dnech 18. až 20. 10. 2023 se na pracovišti SVČ Lužánky - Labyrint pořádal projekt s názvem „První pomoc pro studenty středních škol”, který byl podpořen v rámci projektu „Mládež kraji - Jihomoravský kraj”.

Akce se celkem zúčastnilo 6 tříd ze dvou brněnských gymnázií - Gymnázia Matyáše Lercha a Gymnázia Elgartova.

 

Každý den k nám přišly dvě třídy - jedna ráno v 8:15 a druhá dopoledne v 10:00. Třídy s námi měly přibližně čtyřhodinový program. V rámci programu si účastníci nejen vyslechli základní teorii, ale hlavně si všechny věci prakticky vyzkoušeli.

 

Program probíhal následovně: Po příchodu si účastníci odložili věci a následně byli zavedeni do divadelního sálu, kde jsme je oficiálně uvítali a řekli jak budou věci v následujícím programu probíhat. Po úvodu následoval přístup k pacientovi. V něm se účastníci dozvěděli, jak přistoupit k někomu v bezvědomí a jaké jsou základní úlevové polohy. Následně jsme účastníky rozlosovali do dvou skupin.

V těchto skupinách absolvovali dva bloky a to: zlomeniny a krvácení. Zde si vyzkoušeli základní techniky zastavení krvácení a znehybnění zlomené končetiny.

Po této poměrně náročné části programu měli účastníci krátkou patnácti minutovou pauzu.

Jakmile pauza skončila, odebrali se účastníci v již předem rozlosovaných skupinkách na další program. Opět se jednalo o dva bloky a to: KPR (kardiopulmonální resuscitace) a simulace. Na bloku o KPR si vyzkoušeli nepřímou masáž srdce, ale také viděli, jak pracuje defibrilátor. V simulacích uplatnili účastníci své znalosti z předcházejících bloků. Čekali na ně nejrůznější zranění od krvavých po klidové.

Na závěr jsme s účastníky udělali zpětnou vazbu. Dozvěděli jsme se nejen to, co se jim líbilo, co bychom mohli zlepšit, ale také to, že by si přáli někdy v budoucnu program znovu zažít.

 

Na závěr bychom chtěli poděkovat školám, že v nás vložily svou důvěru a našeho programu se zúčastnily. Dále bychom chtěli poděkovat všem lektorům, kteří se zasloužili o hladký průběh programu. Samozřejmě děkujeme také všem lidem, kteří stojí za projektem Mládež kraji - Jihomoravský kraj.

 

Odkaz na fotogalerii: https://drive.google.com/drive/folders/1FWf2AkaLxS4O39K90tU46TVwr6hMndJI?usp=sharing

Fotogalerie: 
resuscitace
krvácení - tlakový obvaz
přístup k pacientovi
simulace - podvrknutý kotník
zlomeniny - šátkový závěs
závěrečné foto